В контекста на бързото застаряване на населението и икономическите ограничения от съществено значение е да се подобрят разбирането, превенцията и управлението на крехкото здраве на европейско равнище, тъй като крехкото здраве е в основата на развитието на увреждания при възрастните хора. В този аспект първото Съвместно действие на ЕС за превенция на крехкото здраве разработи сайта www.advantageja.eu, който има за цел да подобри осведомеността за проблема, както и резултатите да бъдат разпространявани между различните страни и сектори.
Цялата информация можете да прочетете тук. Допълнителна информация по темата можете да намерите тук.

„Съвременни аспекти на общественото здраве и екология“ беше темата на семинар за докторанти и млади учени, който се проведе на 17 октомври 2017 г.

Събитието беше организирано от НЦОЗА, Съюза на химиците в България и Факултета по химия и фармация (ФХФ) към СУ „Св. Климент Охридски”.

Прочети още...

Отбелязваме 10 октомври – Световния ден на психичното здраве

10 октомври се отбелязва като Световен ден на психичното здраве за първи път през 1992 г. През 2017 година неговата тема е „Психично здраве на работното място”.
Според европейско проучване от 2011 г. 55% от хората с психичноздравни проблеми не успяват да се върнат на работа, въпреки че правят опит. От тези пък, които се връщат, 68% заемат по-ниска позиция и имат по-ниско заплащане в сравнение с предишната си работа.
Около 38,2 процента от населението на ЕС някога през живота си са преживели психично заболяване, сочи още проучването. 14% от тях са били с тревожни разстройства, 7% с безсъние, 6,9% с депресивни разстройства, 6,3% – с психосоматични разстройства, над 4% са злоупотребявали с алкохол или вещества.
5% от младите хора (до 18 г.) са с хиперактивност и нарушение на вниманието, а от 1% до 30% процента (в най-горната възрастова група) се падат на деменцията.
Цялата информация можете да прочетете тук

„Обещание за живот” е името на информационна рок кампания, които има за цел да подкрепи хората с депресия. Инициативата e на PR Care и група Der Hunds, подкрепена е от офиса на СЗО-България и Националния център по обществено здраве и анализи.

В памет на Крис Корнел Der Hunds ще има концерти в пет града до края на годината. Крис Първият е на 12 октомври в Club Terminal 1 в София, през ноември музикантите ще са в Пловдив и Бургас, а през декември – във Варна и Велико Търново. Корнел, който отне живота си през месец май тази година, е вокал на емблематични групи като Soundgarden и Audioslave.

Кампанията „Обещание за живот” ще бъде представена на пресконференция в клуб „Перото” в НДК на 5 октомври 2017 г. в 11 ч. Сред участниците в нея са експертите от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА д-р Румяна Динолова, д-р Захари Зарков и д-р Владимир Наков. Ще бъде дискутирано защо толкова успели личности, идоли на поколения, посягат на живота си и може ли това да бъде предотвратено. Ще се говори за видовете психични заболявания и пътя до депресията, за стигмата на психичните заболявания.

10-та ЮБИЛЕЙНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ КОНТАКТЕН ЦЕНТЪР НА EFSA към ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА, организирана съвместно с НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ И АНАЛИЗИ

Прочети още...

Световният ден за превенция на самоубийствата – 10 септември, се отбелязва от 2004 г. Тази година неговото мото е: „Отдели минута – спаси живот”.
Идеята на това послание е всеки човек да прояви чувствителност към свои близки хора, които са потенциално застрашени.
В резултат на международната дейност на Националния център за обществено здраве и анализи за първи път български специалисти ще бъдат обучени да работят с теста EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity) при възрастни пациенти с депресия. EDOR е сред най-новите в света методи за превенция на самоубийствата. С помощта на специален апарат психичноздравните специалисти могат да измерят реалното ниво на риска от самоубийство.
Цялата информация можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home Актуално