в. "Труд", 7.12.2018 г.

Разговор с д-р Владимир Наков от отдел "Психично здраве" на НЦОЗА по темата за депресията, нейните симптоми и лечение.
   - Д-р Наков, често наричаме лошото настроение депресия. Но има ли тя специфични симптоми, по които да я разпознаем?

Прочети още...

в. Труд, 20.11.2018 г.

НЦОЗА с финансовата подкрепа на СЗО организира тридневни обучителни семинари по проблемите на депресията, тревожността и самоубийствата, както и за хроничните незаразни заболявания (онкологични, сърдечносъдови, диабет). Общопрактикуващи лекари, психолози и социални работници от цялата страна са поканени да се включат в безплатното обучение.
Множество телесни страдания могат да бъдат „маска” на депресията, тя често пъти е съпроводена с болки в корема или в сърдечната област, виене на свят, стомашни неразположения и други симптоми, пояснява д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА.
Цялата информация можете да прочетете тук

news.bg, 14.11.2018 г.

Паническото разстройство може да намали трудоспособността, но не може да извади човека от трудовата среда, заяви доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА. Своя доклад за трудовата заетост на хората с увреждания той представи на конференция под надслов „Хората с увреждания – надежди, очаквания и възможности”.
Икономическият ефект на тежките психични разстройства почти се равнява на този, който дават честите психични разстройства. Те обхващат около 1/5 от цялото население, отбеляза доц Хинков. Огромен процент от тези заболявания настъпват симптоматично – с хронична болка или с някакво сърдечносъдово заболяване.
Цялата информация можете да прочетете тук

БНР, „Хоризонт до обед”, 30.10.2018 г.

Нощният труд носи рискове за здравето, а проблемите, свързани с него, често се пренебрегват, каза за „Хоризонт до обед” доц. Катя Вангелова, началник на отдел „Здраве при работа” на НЦОЗА. Доказано е че над 17% от хората, които работят на смени, полагат нощен труд. Големите производствени аварии често се случват през нощта. Рискът от трудови злополуки по време на нощни смени е по-висок, особено след третата поредна нощ. Стресът по време на тези смени е по-голям, влошава се качеството на съня, натрупва се умора. Нощният труд е рисков фактор за ендокринни и метаболитни заболявания, например диабет и метаболитен синдром, заболявания на сърдечносъдовата система, стомашно-чревни заболявания, вкл. язва и др. Поредните нощни смени трябва да са не повече от три на седмица, обобщи доц. Вангелова, като допълни, че НЦОЗА е издал съответните препоръки, които трябва да бъдат спазвани.
Цялото интервю можете да чуете тук

Btv, „Чети етикета”, 26.10.2018 г.

Какво се предлага в училищните лафки и бюфети показва проверка на предаването по сигнали на родители. Има строг регламент за продуктите, които могат да бъдат влагани в храните за деца, каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. На пазара съществуват продукти с нездравословен профил, но България е една от малкото страни, които имат национален законодателен документ, който регламентира какви храни могат да бъдат предлагани на децата в учебните заведения. Има положителна промяна в асортимента на училищните  бюфети през последните години, а общата тенденция е за намаляване на затлъстяването при децата в някои от възрастовите групи, подчерта проф. Дулева.
Цялото предаване можете да гледате тук

Кожа.org, Платформа за психично здраве, 25.10.2018 г.

Психичното здраве в региона беше обсъдено на втората Източноевропейска конференция за психично здраве в Сибиу, Румъния, в края на месец септември. От българска страна с презентации участваха експертите от НЦОЗА д-р Владимир Наков и д-р Румяна Динолова.
Интервю по темата с д-р Наков можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите