В. „24 часа”, 5.03.2019 г.

Тъгуването е нормална реакция на конкретна житейска ситуация и не бива да му се противопоставяме. Докато депресията е психично разстройство.
Комбинация от продължителен стрес, натрупване на загуби, генетична предразположеност, казва в интервю за в. „24 часа” д-р Румяна Динолова от НЦОЗА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 1.03.2019 г.

Едно от най-честите последствия от преживяно насилие в детството е отключване на психични разстройства, казва в интервю за в. „24 часа” д-р Румяна Динолова, главен експерт в отдел „Психично здраве” на НЦОЗА. Като общество плащаме висока, но невидима поради „отложеното плащане” цена за снизходителното отношение към пердаха като възпитателно средство в детството.
Цялото интервю можете да прочетете тук

ТВ СКАТ, „Здравословно”, 26.02.2019 г.

В България има над 225 минерални извора, каза в студиото на „Здравословно” д-р Весела Георгиева, началник на отдел „Микробиологични фактори” в НЦОЗА.
Минералните води произхождат от по-голяма дълбочина в сравнение с изворните, които са по-млади води. Минералните се отличават също с по-висока температура и по-богат минерален състав. Тези два вида води нямат нищо общо с високо залегналите подпочвени води, до които например може да се стигне със сонда в двора, поясни още д-р Георгиева. При бутилирането им не е позволена обработка, за да не се нарушават уникалните им качества, а дезинфекция не е необходима, тъй като са изключително чисти. Бутилираната трапезна вода е от повърхностен или подземен водоизточник, може да е от сондаж, от водопровод.Затова тя е задължително обработена с позволени средства, така че да бъде годна за пиене.
Цялото предаване можете да гледате тук

Нова телевизия, „Събуди се”, 24.02.2019 г.

14,5% от българите са страдали от психични разстройства в някакъв етап от живота си, показват данните на НЦОЗА. 8,4% от тях е делът на тревожните разстройства, 4,5% – на разстройствата на настроението, а 4,7% – на злоупотребата и зависимостта от алкохол и наркотици. И въпреки че психичните разстройства намаляват, зависимостите растат. Злоупотребата с алкохол и наркотици например се е увеличила от 3, 3 на 4,85 на сто.
Въпреки че жените са по-емоционални, те търсят по-често помощ, каза в студиото на „Събуди се” д-р Захари Зарков от НЦОЗА.
Предаването можете да видите тук.

В. „24 часа”, 21.02.2019 г.

За 10-15 години честите психични разстройства сред българите са намалели, но са се увеличили зависимостите, показват данните от мащабно проучване на НЦОЗА, проведено по най-добрите световни стандарти. В същото време само един от петима с проблеми търси помощ от специалист. Злоупотребата с алкохол и наркотици се е покачила от 3,3% до 4,85%, сочи още проучването.
Цялата информация можете да прочетете тук

БНР, Радио София, 18.02.2019 г.

В България намаляват честите психични разстройства, мъжете посягат към алкохола, вместо да посетят психиатър, каза в студиото на БНР д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве” в НЦОЗА. Тревожността се изразява в страх, безпокойство и разстроен сън. По данни от 2017 г. 1,8% от тревожните разстройства са паническите, 4,4% са специфичните фобии, а посттравматичните (преживяване на животозастрашаващо събитие) са 2,8%.
Българинът иска да се слави като Крали Марко, здрав и твърд като кремък.
Трудно признава, че психиката му боледува, коментира д-р Зарков.
Цялото интервю можете да чуете тук

Вие сте тук:Home В медиите