ТВ Bulgaria ON AIR, „Денят ON AIR”, 19.05.2017 г.

Последното проучване на Националния център по обществено здраве и анализи от 2014 г. показва, че възходяща тенденция на затлъстяване се наблюдава най-вече при децата, каза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR проф. Стефка Петрова от НЦОЗА. При малките от една до 4-годишна възраст има затлъстяване 5%. От 5 до 18 години наднорменото тегло е 30%, а затлъстяването е 10%. Най-голям процент затлъстяване и наднормено тегло – 20%, има при момчетата, които са в началото на пубертета.
Цялото предаване можете да гледате тук

в. "24 часа", 15.05.2017 г.

Интервю с проф. Стефка Петрова от отдел "Храни и хранене" на НЦОЗА по повод включването на България в Деня на кулинарната революция - 16 май. За здравословното хранене на децата вкъщи и в училище, за качеството и изискванията към храната в ученическите столове и безплатните закуски.
Цялото интервю можете да прочетете тук

БНР, "Христо Ботев", "Нашият ден практично", 11.05.2017 г.

Как да различим истинската от синтетичната розова вода? Кои са най-подходящите слънцезащитни средства, каква информация да търсим на етикетите на козметичните продукти, защо биокозметичните продукти трябва да се предлагат в малки флакони и контейнери, какво представляват парабените. Отговорите на тези и още много въпроси в интервюто с доц.Антон Тачев, началник на отдел "Химични вещества и смеси и материали за контакт с храни" в НЦОЗА.

Целия разговор можете да чуете тук

в. "Форум медикус", 1-7 май 2017 г.

Разговор с директора на НЦОЗА доц. Христо Хинков за проектите и реалностите в общественото здравеопазване.

Цялото интервю можете да прочетете тук

БНТ2, "Потребителска кошница", 29.04.2017 г.

Детската паста за зъби трябва да е гелна, без минерализация, да не е абразивна, да има приятен аромат и вкус. По принцип пастите за зъби са две основни групи - хигиенно-профилактични, и със специално предназначение, които е добре да бъдат препоръчани от стоматолога. С избелващите компоненти също трябва да се внимава, защото в някои случаи могат да имат негативен ефект. Разговор по темата с доц. Антон Тачев, началник на отдел "Химични вещества и смеси и материали за контакт с храни" на НЦОЗА.

Цялото предаване можете да видите тук

БНТ 2, "Потребителска кошница", 25.04.2017 г.

Вече са в сила нови правила за етикетите на храните - те трябва да съдържат пълна информация за хранителната стойност, съдържанието на въглехидрати, мазнини и сол. Съдържанието на трансмастни киселини обаче засега не е включено като изискване. Основен източник на трансмастни киселини са частично хидрогенираните мазнини, които често се употребяват в сладкарската промишленост. Доказано е, че те имат двойно негативен ефект - увеличават нивото на т.нар. "лош" холестерол, намаляват нивото на "добрия"
и имат негативен ефект върху сърдечно-съдовото здраве. Коментар по темата на проф. Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" в НЦОЗА.
Цялото предаване можете да видите тук

Вие сте тук:Home В медиите