Проф. Веселка Дулева

в. 24 часа, 20.04.2018 г.

– Проф. Дулева, избягването на двойния стандарт при храните е във фокуса на Българското председателство. Бихте ли обяснили защо?

– Проблемът получи широка публичност, след като темата повдигна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, подкрепен от еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова.

Счита се, че продаването на два различни продукта от една и съща марка и опаковка, но с различни съставки, заблуждава потребителите. Цялото интервю можете да прочетете тук

 

Дарик радио, „Кой говори”, 3.04.2018 г.

Разговор за нивото на заболеваемост от психични болести в България, за качеството на психичноздравната помощ, за финансирането и държавната политика в тази област с д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” в НЦОЗА, с д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” в Курило, и със съдебния психиатър проф. Петър Маринов. Цялото предаване можете да чуете тук

в. „Телеграф”, 22.03.2018 г.

- Д-р Наков, статистиката показва, че всяка година 3000 българи правят опит за самоубийство. Колко от тях са успешни?
- Не използваме думата успешни, това е грешен превод на един популярен учебник по психиатрия. Редно е да се използва терминът „завършени“.
Отбелязвам го, защото начинът за поднасяне на такава информация е много важен. Що се отнася до хората, които са приключили живота си, тази статистика през последните две години е под 10 на 100 000 души население.
Преди това бяха около 12, а в един момент достигнаха 15-17 души на 100 хиляди.
Цялото интервю с д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” можете да прочетете тук

В. „Трета възраст”, 14 - 20.03.2018 г.

Разговор с проф. Стефка Петрова за актуализираните физиологични норми за хранене, за препоръчителния брой калории в различните възрасти, за здравословните среднодневни норми на прием на въглехидрати, витамини, вода.
Цялото интервю можете да прочетете тук

slaba.bg, 13.03.2018  г.

Много често при тревожни и депресивни разстройства се предписват антидепресанти. Повечето хора се притесняват да започнат лечение с тях от страх да не напълнеят. Интервю по темата с д-р Владимир Наков от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА.
Целия материал можете да прочетете тук

clinica.bg, 12.03.2018 г.

„Един прост ежедневен начин да подобрим здравето на децата в преходните сезони е да се погрижим и да настояваме суровите плодове и зеленчуци в дневното им меню поне да се удвоят. Освен това е важно да участваме по-активно в избора им на облеклото за деня, като се аргументираме убедително и научим децата да се обличат многослойно, което, между другото, съответства на модните тенденции в момента”, е един от съветите на доц. Антоанета Манолова, началник на отдел „Детско и младежко здраве” в НЦОЗА.
Целия материал можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите