BiT, „Честно казано”, 23.04.2017 г.

Всеки ден в България се извършват между 2 и 3 самоубийства или опити за самоубийства. Медиите се закачат за сензационната страна на някои от случаите. Но не се задълбочават в темата. Официалната пропаганда дава предимство на всекидневните телевизионни сюжети с войната по пътищата.
Така се оказва, че самоубийствата са тема „табу”, също както е било по време на комунизма. Защо е така, кой се страхува или подценява тази тъжна и дори тайна хроника – коментират психологът Росен Йорданов и психиатърът д-р Владимир Наков от НЦОЗА.
Цялото предаване можете да видите тук

БНТ2, „Потребителска кошница”, 20.04.2017 г.

Силиконът масово навлезе в бита, много домакински съдове, бебешки артикули и детски играчки са изработени от новия материал. Безопасен ли е, крие ли рискове за здравето и как лесно да проверим неговата чистота, коментира доц. Валентина Багдасарян от НЦОЗА.
Цялото предаване можете да видите тук

www.clinica.bg, 18.04.2017 г.

Кои са спънките пред НЦОЗА в постигането на основните му цели - промоция на здравето, профилактика на болестите и е-управление на системата? Как безкрайната реформа се отрази на здравния статус на българите? В каква посока трябва да се правят промените в сектора и ще ги дочакаме ли?
Интервю с директора на Центъра доц. Христо Хинков.
Целия материал можете да прочетете тук

в. "Quo vadis", 18.04.2017 г.

Под това мото премина Световният ден на здравето през 2017 г. , защото над
300 милиона души по света страдат от депресия, която е и причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. За малко повече от десет години обхватът на болестта е нараснал с повече от 18%, но в същото време не се предприемат значими мерки срещу тенденцията или в помощ на страдащите хора. Това е равносметката, която направи СЗО.
За читателите на в. „Quo vadis” новостите за депресията представя д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве“ към НЦОЗА.
Целия материал можете да прочетете тук

БНТ2, „Потребителска кошница”, 18.04.2017 г.

Примамливи, вкусни и ухаещи. Трудно може да им се устои пред киносалона, на алеята в парка или пред телевизора. Малките някога фунийки отстъпиха на опаковки с размерите на кофи. Има много съмнения, че царевицата за пуканки за микровълнова фурна съдържа генно модифицирани организми (ГМО).
Приготвени в домашни условия, без допълнителни мазнини и сол, те са много полезни и имат място в менюто. По принцип са висококалорична храна, а промишлено приготвените имат много добавени мазнини и сол. Коментар по темата на д-р Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” на НЦОЗА.
Цялото предаване можете да видите тук

БНТ2, „Потребителска кошница”, 11.04.2017 г.

Коментари в предаването на гл. ас. Валентина Багдасарян от отдел „Химични вещества и смеси и материали за контакт с храни” за качеството на козунака и неговата трайност, свързано и с опаковането на продуктите, и как да съхраняваме козунаците.
Цялото предаване можете да видите тук

Вие сте тук:Home В медиите