www.bgnes.com, 17.03.2017 г.

Официално България вече се присъедини към възражението на държавите от Вишеградската четворка - Унгария, Полша, Чехия и Словакия. И независимо че все още нямаме наши национални данни по въпроса, по презумпция можем да приемем, че този проблем съществува и в нашия регион. И, за съжаление, ще е такъв във времето напред, докато не се вземат реални мерки за създаване на един общ стандарт в страните–членки на ЕС. На теория той съществува, но явно някои компании имат диференцирано отношение към включването на хранителни съставки по качество и по количество в продукти от един бранд, с едно и също наименование. Това е наистина недопустимо. Няма българин, словак, чех или човек, от която и да е друга страна, който да приеме тези данни спокойно. Независимо дали това различно качество на храната ще доведе до здравни проблеми, тази констатация е унизителна за нас. Смятам, че европейците трябва да бъдем в еднаква позиция спрямо стоките, особено пък – спрямо хранителните.
Цялата информация и видео можете да гледате тук

В. „Труд”, 14.03.2017 г.

– Д-р Зарков, защо когато срещнем психическа различност, реагираме по-различно, отколкото към физически недъг, например човек с патерици?
– Не съм сигурен, че е така, човекът с патерицата буди съжаление и умиление. Но този, който крещи и е мръсен – различните хора различно го виждат, различно понасят гледката.
– Но изпитваме ли съжаление дори когато човекът не ни дразни, не буйства?
– Аз изпитвам… за другите не знам. Хората ги е страх от неизвестното, защото от десетилетия за психичните разстройства не се говори по модерния начин, а по институционалния. Тежките психични разстройства са тези, които ни правят впечатление – по улиците, по кофите за боклук, по невъздържаното поведение в автобуса и т.н. Другите, честите, са невидими за обикновеното око. Но всеки четвърти-пети човек е преживял подобно нещо.
Цялото интервю можете да прочетете тук

Bulgaria ON AIR, „България сутрин”
14.03.2017 г.
„Ранното откриване на проблемите и търсенето на специализирана помощ помага за превенция на самоубийствата. Две седмици преди да посегнат на живота си, хората търсят своя личен лекар”, каза в студиото на сутрешния блок д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве” в НЦОЗА. „В момента се извършва ново изследване за разпространението на депресията.
Според данни на СЗО след сърдечно-съдовите заболявания депресията ще причини най-много неработоспособност. Мит е, че не трябва да се говори, ако човек мисли да сложи край на живота си. Знанието по темата депресия помага за ранното откриване на болестта, която се лекува и човек се спасява”, каза още д-р Зарков.
Целия разговор можете да видите тук

BIT, „eМисия България”, 13.03.2017 г.

Разговор с доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА, по темата за детската агресия. Има ли причини децата да стават все по-агресивни и къде се коренят причините за това.
Цялото предаване можете да гледате тук

Bulgaria ON AIR, „Брюксел 1”, 12.03.2017 г.

Разговор по темата със служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков. Защо едни и същи продукти са с различно качество в Източна и Западна Европа. Има ли риск за здравето от по-нискокачествените съставки в храните за източноевропейските потребители и какъв е етичният аспект на проблема – коментар на проф. Стефка Петрова от НЦОЗА.
Цялото предаване можете да гледате тук

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов”, 12.03.2017  г.

Разговор в студиото за качеството на храните с участието на проф. Стефка Петрова от отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА.
Цялото предаване можете да гледате тук

Вие сте тук:Home В медиите