www.clinica.bg, 22.06.2018 г.

Температура до над 35 градуса предвещават синоптиците в близките седмици.
Дъждовните дни само ни „излъгаха”, че лятото все още не е дошло, но то възнамерява да се върне с пълна сила.
Какво са горещите вълни и как да се пазим от тях, съветват от Националния център по обществено здраве и анализи.
Целия материал можете да прочетете тук

В. „Труд”, 21.06.2018 г.

Високите нива на фини прахови частици във въздуха имат отношение към преждевременната смърт на около 18 000 българи всяка година. Това се разбра по време на кръгла маса за вредите от мръсния въздух, в която участваха представители на здравното министерство, БЛС, екоминистерството, НЦОЗА, пациентски организации.
Установени са редица групи заболявания, които се дължат на повишените нива на прахови частици, съобщи директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков.
Цялата информация можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 17.06.2018 г.

Проблемът с високия процент доплащане от джоба на пациента за лечение – около 40%, е другото лице на недофинансирането на системата, коментира директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков пред в. „24 часа”. Една от алтернативите е да се инвестира в извънболничната помощ – в общественото здравеопазване и профилактиката.
Целия коментар можете да прочетете тук

В. „Труд”, 15.06.2018 г.

Съществен проблем за здравната система в България е недостигът на кадри в Националните центрове, работещи в областта на общественото здраве. Това заяви доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА. Той настоя за изключително спешни мерки за увеличаване на финансирането, което може да доведе като начало до задържане на квалифицирания персонал и до наемането на млади високообразовани специалисти. Според него, ако се запази сегашното положение, през следващите 10-15 г. системата на общественото здраве ще изпадне в затруднение да функционира и да изпълнява в пълен обхват своите дейности.
Целия материал можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 13.06.2018 г.

Естественият прираст на населението бележи все по-голям спад и България постепенно губи своето население, но има трайна тенденция за повишаване на средната продължителност на живота, каза доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА, на кръгла маса „Здравето на българите през 21 век - тенденции и предизвикателства“. В периода 2001-2015 г. разходите за здравеопазване нарастват с 450 процента. Динамиката на здравно-демографските показатели обаче не се променя особено, а причините за това са недостатъчната ефективност на здравната система, терапевтичния процес е фрагментиран, а финансирането не е обвързано с показаните резултати.
Цялата информация можете да прочетете тук

В. „Монитор”, 13.06.2018


Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо в сравнение със страните от Европейския съюз. Това съобщи доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, по време на кръгла маса „Здравето на българите през 21 век - тенденции и предизвикателства“.
Детската смъртност в България е 6.5 на 1000 живородени деца, докато в ЕС е 3.6 на 1000 живородени. По думите на доц. Хинков раждаемостта в страната ни намалява, а общата смъртност е доста негативен показател, като в Европейския съюз той е много по-нисък.
Цялата информация можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите