Медии

NOVA TV, Темата на NOVA, 20.10.2019 г.

Канабисът съдържа над сто активни вещества, известни като канабиноиди и повечето от тях се намират в цветовете, а не в листата. Те имат различно влияние върху човешкото тяло, като ключовите съединения са две:
канабидиол, който не е психоактивен, и тетрахидроканабидиол, който е психоактивен. В България канабисът е разрешен за отглеждане, но само когато е с пренебрежимо ниски нива на психотропната съставка. В предаването са отразени мнения на пациенти, легални производители и др.
Коментар по темата и на Александър Панайотов от Националния фокусен център за наркотици и наркомании към НЦОЗА.
Цялото предаване можете да гледате тук

В. „24 часа”, 21.10.2019 г.

Конфликтите с хора от най-близкия кръг са водещата причина за самоубийство в България. Това съобщи екипът специалисти по психично здраве към Националния център по обществено здраве и анализи. Липсата на комфорт в тази най-важна комуникация подтиква 47-54% от хората, които посягат на живота си. Целия материал можете да прочетете тук.

В. „Дума”, 11.10.2019 г.

Смъртта от предозиране на лекарства и пътнотранспортните произшествия често могат да са осъществен опит за отнемане на собствения живот.
Целия материал можете да прочетете тук

БНР, Хоризонт, 10.10.2019 г.

Тази година Световният ден на психичното здраве е посветен на превенцията на самоубийствата и преминава под мотото „40 секунди за действие”. На всеки 40 секунди някой в света губи живота си при самоубийство. В България през последните години се очертава трайна тенденция към намаляване на самоубийствата. „Статистиката е много важна за набелязване на мерки и програми за превенция на самоубийствата. У нас се прилагат различни модели и програми с тази цел – посочи д-р Захари Зарков от НЦОЗА. – Разработихме обучителни програми за работа с училищни психолози, педагогически съветници, логопеди, ресурсни учители за работа в училищата по темите тревожност, депресия, агресия и автоагресия и сексуално образование.”
Целия репортаж можете да чуете тук

в. Труд, 11.10.2019 г.

През последните 10 години опитите за самоубийства в България намаляват и по актуални данни на НЦОЗА те се правят от 35 души на 100 000 население.
Така страната ни попада в групата със средно към ниско ниво на самоубийства. Водещи причини за опитите за самоубийства са конфликт с половинката или родителите, психично разстройство или несподелена любов.
Цялата информация можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите