Image result for Списание „GP News“                

Списание „GP News“, бр.6, 2015г.

-Д-р Зарков, може ли по-подробно да се спрете на този аспект от проекта „ Подобрени услуги за психично здраве“, който касае взаимодействието с общопрактикуващите лекари - една от основните таргетни групи, към която той е насочен?

-Една от основните цели на проект „Подобрени услуги за психично здраве“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм и Европейското икономическо пространство, е обучение на личните лекари. Общата сума за проекта е 1 млн. евро и почти половината от тези пари ще отидат за обучение на общопрактикуващите лекари.Те няма да бъдат обучени да стават психиатри, а да разпознават симптоми, които имитират телесни болести, а всъщност са резултат от депресивни и/или тревожни разстройства. Очакваните резултати са повишаване „правилното“ насочване и така да се ограничат излишните кардиологични, гастроентерологични или други изследвания и консултации. В рамките на проекта ще бъдат обучени около 2000 лични лекари, психолози и социални работници от четири региона на страната - Югозападен,Южен-Централен, Североизточен и Югоизточен.

Цялото интервю с д-р Захари Зарков – началник сектор „Психично здраве“,  НЦОЗА можете да прочетете ТУК.

Вие сте тук:Home В медиите Д-Р ЗАХАРИ ЗАРКОВ: СЪВЕТВАМ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДА ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС И КЪМ ДУШАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ СИ