В „Новинар”, 09.03.2015г.

Хората се изправят непрекъснато пред предизвикателства, за които не се чувстват достатъчно подготвени

Психичното здраве на българина се влошава с всяка изминала година. Какви са причините и как да не попадаме в капана на психичните кризи? По тези и други въпроси разговаряме с д-р Захари Зарков, началник на сектор „Психично здраве” в Националния център по обществено здраве.

- Д-р Зарков, бихте ли разказали повече за проекта „Подобрени услуги за психично здраве“, който стартира Националният център по обществено здраве?
- Целта на проекта е подобряване на грижите за психичното здраве. Общата продължителност на проекта е 18 месеца и е част от програмата „Инициативи за общественото здраве” с участието на Норвежкия финансов механизъм и Европейското икономическо пространство. Една от задачите на този проект е да се подобри събираемостта на информацията за самоубийствата у нас. Да се дигитализират данните за опитите за самоубийства и извършените посегателства над себе си, защото сега стават с хартиени писма, които всички регионални здравни инспекции (РЗИ) пращат до нас. Имаше месеци, когато някои РЗИ не изпращаха документи и няма стройна нормативна база, по която те да работят. Сега с този проект ще стане възможно това пращане на писма да се прекрати, а данните да се въвеждат дигитално от всяко РЗИ. След като разполагаме с повече достоверна информация за опитите за самоубийства и повишаване на знанието за тревожността и депресията, които са основен предразполагащ фактор, ще могат да се препоръчат освен национална политика и регионални мерки в по-чувствителните региони. Защото статистиката показва, че има места с повишено ниво на опити за самоубийство и други области, където са по-малко. Това е интересен феномен, който, като разберем откъде идва, ще се разработят регионални политики.
Друга част от проекта е свързана с обучение на личните лекари. Целта е повишаване на чувствителността на личните лекари и хората на първия фронт за тревожността и депресията сред техните пациенти. Това ще подобри диагностиката и ще улесни правилното насочване към психично-здравни професионалисти. Очаквани резултати са да се повиши „правилното“ насочване и така да се ограничат излишните кардиологични или други изследвания и консултации. В рамките на проекта ще бъдат обучени около 2000 лични лекари, психолози и социални работници от трите региона, в които има най-много опити за самоубийства – Югозападен, Южен-Централен и Северен- Централен. 
Предвидени са и инициативи в училищата за превенция на самоубийствата. По-точно, ще се обучават експерти от РЗИ за работа в училищата. Ще бъде създаден и специализиран сайт като част от публичната информационна кампания за борба със стигмата към психичната болест и хората, които имат зад гърба си опити за самоубийство.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.

Вие сте тук:Home В медиите Д-р Захари Зарков: Най-младите самоубийци у нас са 5-7-годишни момчета