Доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено  здраве и анализи

В.“Монитор“- интервю на Силвия Николова, 14.01.2015 г.

3000 души на година правят опити за самоубийства.Най-честата причина е любов, а не безпаричие 

- Доц. Хинков, стартирате програма за обучение на 2000 общопрактикуващи лекари, социални работници и психолози как да откриват суицидни синдроми у пациентите си и как да провеждат превенция. Какъв ефект очаквате от нея?

- Целта е, след като преминат обучението по стартиращия Проект за подобряване на психично здравните услуги, да се научат рано да откриват симптомите на депресия и тревожност, за да предотвратят случаите на такива разстройства, които могат да доведат и до самоубийства. Ще стартираме обучението с хора от Югозападния, Северния Централен и Южния Централен район на планиране, защото в тях нивото на самоубийствата е най-високо. Проектът е част от Програмата "Инициативи за общественото здраве" с участието на Норвежкия финансов механизъм и Европейското икономическо пространство. Работим над тази проблематика от 4-5 години. След дълги усилия през август миналата година бе приета Национална програма за суицидопревенция. Имахме шанса да получим средства от Норвежкия финансов механизъм. Размерът на безвъзмездните средства по проекта е 1 млн. евро. Те са част от 14-те млн. евро, които България ще получи като помощ за здравеопазването от Норвежкия финансов механизъм.

Цялото интервю можете да прочетете тук.

Вие сте тук:Home В медиите 3000 души на година правят опити за самоубийства.Най-честата причина е любов, а не безпаричие